torsdag 9 juni 2011

Om Juholts problem

Såg den arme Juholt i Agenda. Den stackarn gjorde en Ringholm. Jag förstår att det kommer krävas några partiledare innan partiet har rätat ut sig efter Göran Perssons stora bak, men Juholt?? Han och hans gäng verkar vara en homogen samling vita medelålders män utan vare sig bildning eller utbildning. Och det värsta är att de inte ser något fel med det.

Vad är problemet med att ha styrande som inte har någon utbildning? Det är inte bara de att de är djupt ointellektuella, de saknar helt förutsättningar att någonsin bli det. Det är inte deras bakgrund eller deras gener det är fel på, felet ligger i att de aldrig lärt sig tänka på ett systematiskt vis. Visst finns det naturbegåvningar som lär sig springa fort, hoppa högt, sjunga fint etc, utan vederbörlig träning, men de är undantagen. Vitsen med universitet – förutom den uppenbara kunskapsväxten genom forskning – är att träna unga människors intellekt, träna dem att vända och vrida på påståenden, granska dem, ifrågasätta, debattera och få en grundläggande känsla för tillvarons oerhörda komplexitet och mångfald. Inte att fostras in i en färdig rörelse, där debatterna mer är uppvisningar, fingerövningar.

Att det finns människor som på allvar kan känna förtroende för sådana politiker, är en gåta. Tur vi har duktiga tjänstemän…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar